skip to Main Content
+31 (0)40 2513737 info@microgiants.nl            Start Helpdesk:Windows Apple Android Installeren
Home-systeembeheer-small

UW BEDRIJF IN DE CLOUD… OF NIET?

cloud-computing server icoon
cloud-computing icoon
download icoon

JOUW AUTOMATISEIRNG IN DE CLOUD “OFFSITE”

MAAR EEN MIX “HYBRIDE” KAN OOK!

JOUW AUTOMATISERING IN HUIS “ONSITE”

De voordelen en nadelen op een rijtje

Als ondernemer ben je zeker reeds geconfronteerd met de volgende vraag: moet ik op het gebied van IT-omgeving gebruik blijven maken van software die geïnstalleerd is op de eigen servers en computers (on-premise). Of is het slimmer om te gaan werken in de cloud? De mogelijkheden die de Cloud biedt worden immers steeds uitgebreider en omvangrijker. We leggen u graag de verschillen uit tussen on-premise en een IT-cloud omgeving is. Daarnaast vindt je hier de voor- en nadelen van beide IT-omgevingen.

Hier moet een quiz form geplaatst worden waar de bezoeker een paar vragen beantwoord. Hier uit komt een advies voor de cloud.

Wat is on-premise?

On-premise is de Engelse en tevens IT-term die aangeeft dat de automatisering zich op uw eigen locatie bevindt. Dat kan volledig geheel in eigen beheer, maar ook in samenwerking met Microgiants ICT beheer zijn. Alle software staat dus op eigen servers en computers. De meeste bedrijven hebben een IT-partner of afdeling die een eigen budget heeft om alle computertechnische zaken intern te regelen.

Wat is de cloud?

Cloud computing is een totaal andere manier om jouw IT-omgeving in te richten. De documenten en programma’s die vroeger allemaal lokaal op jouw pc stonden en veel schijfruimte innamen, worden bij cloud computing verplaatst naar het wereldwijde web. Zeker met een private cloud houd je wel nog veel controle over uw eigen gegevens en IT-omgeving. Een private cloud is exclusief ontworpen voor één organisatie en draait dus niet op gedeelde of te wel shared hardware.

Werken in de cloud is goedkoper

Het werken in de cloud brengt zeker een aantal voordelen met zich mee. De kostenfactor is bijvoorbeeld een belangrijk aspect. Het voordeel van de cloud is dat je de provider alleen betaalt voor de capaciteit die daadwerkelijk wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de schijfruimte of het aantal medewerkers dat gebruikmaakt van een bepaalde applicatie. Bij on-premise ben je daarentegen gedwongen om extra te investeren in zaken als hardware, servers en licenties. Bovendien betaal je voor features of ruimte die je wellicht helemaal niet gebruikt. Er is altijd een “break even point” !. Cloud omgevingen worden veelal gehuurd waardoor er hoge returning cost zijn waar een “onpremise” omgeving meestal een eenmalige investering is

Onderhoud en updates

Op onderhouds vlak is on-premise werken een stuk arbeidsintensiever dan cloud computing. Over updates hoef je je in de cloud bijvoorbeeld meestal geen zorgen te maken. Die worden automatisch uitgevoerd door de cloud aanbieder. U beschikt in de cloud dus ook altijd over de nieuwste software. Daarnaast is het investeren van veel tijd en geld in het installeren van updates verleden tijd als je kiest voor het werken in de cloud.

Flexibiliteit en toegang

Wannneer verschillende (waaronder mobiele) apparaten toegang dienen te hebben tot bedrijfsapplicaties? Dan biedt de cloud een welhaast onbegrensde flexibiliteit. Bij on-premise heb je buiten het eigen kantoor slechts beperkt of helemaal geen toegang tot bedrijfsapplicaties. De cloud kan door haar extra soepelheid ook de samenwerking met externe partijen vergemakkelijken. Een nadeel van de cloud is wel dat je voor de toegang tot je gegevens deels afhankelijk bent van een externe partij. Als je internetverbinding bovendien tijdelijk wegvalt, heb je niet langer toegang tot gegevens en applicaties. Dit kan belangrijke bedrijfsprocessen verstoren en brengt dus risico’s met zich mee.

Beveiliging

Op het vlak van beveiliging heeft on-premise juist weer voordelen ten opzichte van de cloud. Omdat clouddiensten via internet werken, brengen ze wat meer beveiligingsrisico’s met zich mee. Een private cloud biedt trouwens wel uitgebreidere beveiligingsopties dan een publieke cloud. Met goede antivirussoftware en de juiste verzekeringen is een on-premise-omgeving minder kwetsbaar voor cyberaanvallen, vooral omdat alle gegevens, applicaties en programma’s binnen het eigen, afgeschermde netwerk staan.

Het beste van twee werelden

Of je kiest voor on-premise of cloud computing heeft veel te maken met persoonlijke voorkeuren, de gekozen bedrijfsstrategie en jouw bedrijfsdoelstellingen. Is veiligheid je eerste zorg? En wil je er zeker van zijn dat alle medewerkers 24/7 toegang hebben tot belangrijke gegevens en toepassingen? Dan is on-premise waarschijnlijk de beste keus? Hecht je daarentegen meer waarde aan flexibiliteit en kostenbesparing? Dan is de cloud zeker een te overwegen optie. Wil je het beste van beide werelden? Dan kun je tegenwoordig ook kiezen voor een mengvorm van beide IT-omgevingen (hybride). Bij deze varianten worden sommige bedrijfsapplicaties als on-premises geïnstalleerd en andere juist via de cloud gebruikt.

Welke optie is het beste voor je bedrijf?

Maak dan meteen een afspraak maken voor een Automatiserings-update gesprek!